Bereiding - Alles over Waterkefir

Zoek
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Bereiding

Waterkefir

Let er op dat u met andere hoeveelheden kunt werken t.o.v. onderstaand voorbeeld, maar dat de onderlinge verhoudingen ongeveer gelijk moeten blijven. Een goede vuistregel is een verhouding van 1 op 10 (korrels t.o.v. water in gewichtsverhouding) in de zomerperiode en 1 op 8 in de winter. Dit in verband met variatie qua fermentatie als gevolg van verschillen in temperatuur.

Voor 1 liter nodig
:
een weckpot of goed te sluiten bokaal en een plastic (metaal tast de kefirkorrels aan!) zeef.

Doe in de weckpot:

  • 1 liter (bron)water

  • Ongeveer 100 gram kefirkorrels

  • Tussen 30 tot 80 gram (naar smaak) biologische suiker, rietsuiker, oerzoet, Ahornsiroop, vruchtensuiker of Diksap als zoetmiddel. Albert Hein levert ook heel goede biologische kristalsuiker (gebroken wit/cremekleurig), CSM en van Gilse ook.

  • Van de zuivere suikersoorten geeft biologische suiker stabiel goede resultaten, in rietsuiker willen nog wel eens wat verontreinigingen zitten. Als u voor biologische rietsuiker kiest, zit u veilig. Kokosbloesemsuiker zit onderling nogal wat kwaliteitsverschil in waardoor het bij de een perfect gaat en bij de ander juist niet. Er zitten erg veel mineralen in, maar dat kan ook weleens teveel zijn. Zeker als u het continu gebruikt, dat is niet aan te raden.

  • Wilt u helemaal géén suiker gebruiken? Dat kan! Gebruik dan i.p.v. suiker een overmaat aan gedroogde vruchten. De in de vruchten aanwezige suikers zullen zich niet vermengen met het water, maar wel als voeding dienen voor de kefir. Als u vijgen gebruikt, kunt u voor 1 liter bv. 6 a 7 vijgen gebruiken.

  • 2 a 3 Gedroogde vijgen (of abrikozen, rozijnen, dadels. In ieder geval zoete, gedroogde, zwavelvrije en ongearomatiseerde vruchten).

  • Veel mensen klagen over zaadjes v.d. vijgen in de kefir. Indien u biologische vijgen gebruikt van het merk "De nieuwe Band" (zie ook foto), zult u daar praktisch geen last van hebben. Ik weet niet hoe ze het voor elkaar krijgen, maar nooit problemen en een zeer constante kwaliteit. Daarnaast kunt u ook herbruikbare katoenen vruchtenzakjes gebruiken, die houden op eenvoudige wijze de pitjes uit de drank.

  • 0,5 tot 'n hele (biologische) citroen. Indien niet biologisch, dient u de citroen te schillen! U kunt ook achteraf de citroen uitgeperst toevoegen aan de gezeefde drank. In dat geval hoeft deze niet biologisch te zijn.


Werkwijze:

  • Doe alle ingrediënten in de weckpot, de citroen doormidden gesneden met schil (vooraf grondig gespoeld en bij bespoten citroenen (liever niet) buitenste schil afschillen).

  • Roer een beetje zodat een deel v.d. suiker oplost. Helemaal oplossen hoeft niet, de rest lost vanzelf op. Sluit de weckpot en zet hem op een plaats met kamertemperatuur. Hoe warmer u de pot zet, hoe meer de kefirkorrels aangroeien en hoe werkzamer de korrels worden.

  • Waterkefir hoeft niet op een lichte plaats te staan. Dat wordt vaak wel beweerd, maar is niet zo. Zelfs in het donker fermenteert waterkefir nog prima.

  • Let er op dat de kefiroplossing in de zon wel eens te heet kan worden, ook door de loepwerking van het ronde glas. Indirect licht is dan beter.

  • M.b.t. het afsluiten van de pot wordt nogal eens beweerd dat deze hermetisch afgesloten moet zijn. Dat is NIET het geval! U kunt ook het deksel op de pot laten rusten, zonder dat de beugelconstructie het geheel luchtdicht afsluit. Gevolg zal zijn dat de overdruk door koolzuurgasontwikkeling zijn weg naar buiten kan vinden. Dit doet niets aan de kwaliteit af, hooguit zal er wat "minder prik" in de kefirdrank aanwezig zijn.

  • Draag er wel zorg voor dat er geen stof of andere vervuiling in de pot kan komen tijdens het rijpingsproces.

  • Laat deze bereiding nu ongeveer 2 dagen staan. Roer het geheel af en toe nog eens om (voorzichtig, zodat u de korrels niet beschadigt). U merkt dat het koolzuurgehalte in de weckpot stijgt, zelfs zodanig dat kefirkorrels door opborrelend koolzuurgas naar de oppervlakte opborrelen. Een bijzonder schouwspel om te zien!

  • Na de gekozen periode is de kefirbereiding klaar. Haal nu eerst de geweekte vijgen (of andere vruchten inden van toepassing) uit de bereiding. Deze zijn NIET meer bruikbaar (smakeloos geworden).

  • Dan neemt u de gebruikte citroen en knijpt haar grondig uit boven 'n opvangbak met zeef. Gebruik hiervoor GÉÉN metalen zeef! Hier kunnen de kefirkorrels slecht tegen. Spoel de zeef even af.

  • Dan giet u de rest van de kefirbereiding af boven de zeef. Citroensap en kefir worden zo tot een frisse drank gemengd, die in een gesloten fles of schenkkan bewaard kan worden. U kan de drinkbare kefirdrank het beste in de koelkast bewaren.

  • De kefirkorrels, die zich ruim vermeerderd hebben, spoelt u goed af onder stromend water. Zij kunnen meteen gebruikt worden voor een nieuwe bereiding.

  • U kunt 't ook in de koelkast zetten, het rijpingsproces verloopt dan veel trager. Verversen kan dan langer wachten, maar mag beslist niet vergeten worden. Voor het weer activeren van de kefir buiten de koelkast zult u 'n paar dagen uit moeten trekken.

  • De resterende korrels die u teveel hebt, kunt u bewaren in een aparte weckpot of bokaal met bronwater en wat rietsuiker, die u eveneens af en toe omroert. Indien u de kefirkorrels langer bewaart, moet u regelmatig het water verversen (iedere week 1 keer, alleen als het echt warm is, vaker) en nieuwe suiker toevoegen. Gebruik zo weinig mogelijk suiker in dat geval (20 gram op 'n liter). Daarna op een niet al te lichte en koele plaats bewaren.


Zelf houd ik altijd de volgende verhouding en verwerkingsduur aan, waarbij je in 2 dagen één liter waterkefirdrank verkrijgt. Deze bevalt uitstekend en is gemakkelijk te onthouden:

   1 liter water
   100 gram waterkefirkorrels
   50 gram biologische suiker
   3 vijgen
   1/2 biologische citroen (o.b.v. grote citroenen, bij kleine exemplaren een hele nemen) of hele limoen
   2 dagen "pruttelen"

Let op dat de citroen optioneel is. Het geeft de kefir een lekkerder smaak, maar is niet noodzakelijk voor de uiteindelijke kwaliteit van de kefirdrank of de kefirkorrels zelf. Achteraf toevoegen kan ook, daardoor kunt u ook goedkopere niet biologische citroenen of limoenen gebruiken.
Als op deze wijze gewerkt wordt en de kefir is gezond, zal deze in twee dagen tijd bijna verdubbelen! De 100 gram wordt dus ongeveer 180 gram. Is dat bij u minder, dan zijn de omstandigheden minder, de kefir minder gezond of de ingrediënten van mindere (niet biologisch?) kwaliteit. U zult merken dat als u andere vruchten dan vijgen gebruikt, de groei ook minder is.

Belangrijk:

  • Gebruik bij het schoonmaken v.d. weckpot géén schoonmaakmiddelen. Lauw water en een schone borstel moeten volstaan. Let ook op dat de gewichtsverhouding kefirkorrels en water dezelfde blijft (ongeveer tussen 1:10 en 1:7 naar smaak), niet onbelangrijk want de kefirkorrels zullen  enorm aangroeien!

  • Het is zeer waarschijnlijk dat iedere kefiroogst de smaak wat varieert. Dat is normaal en hangt samen met reacties op iets afwijkende omstandigheden, zoals temperatruur, hoeveelheid licht, verhouding ingrediënten en rijpingsduur. Zefs als je alles gelijk denkt te hebben, kan de smaak toch net weer iets anders zijn. U hoeft dus niet te schrikken, het is 'n normaal verschijnsel. Dit is i.t.t. melkkefir die qua smaakbeleving een stuk constanter is.

  • Gebruik géén honing als zoetstof. Honing is namelijk antibiotisch en gaat dus de strijd aan met de in de kefir aanwezige bacteriën en gisten. De kefir zal hierdoor langzaam maar zeker af kunnen sterven.

  • Als u de weckpot wel hermetisch afsluit, pas dan ook op dat u de kefir niet vergeet en hem 'n paar dagen langer laat staan. Het zou dan wel eens uit elkaar kunnen spatten als gevolg van de enorme koolzuurgasontwikkeling. Dit vooral als u naar verhouding veel suiker gebruikt en/of als de temperaturen wat hoger zijn.



Anaerob waterkefir bereiden:

Dat wil zeggen: waterkefir bereiden, zonder dat er verse lucht met zuurstof bij de bereiding kan komen. "Verse lucht" klinkt goed, maar dat is het juist niet. De kefir doet namelijk het liefst zijn werk in een zuurstofarme omgeving, waar er ook geen nieuwe aanvoer mogelijk is van mogelijk schadelijke bacteriën en schimmels. Dit effect wordt bereikt door middel van een zogenaamd waterslot
.
Dit waterslot zorgt ervoor dat uw kostbare kefirkorrels gevrijwaard blijven van besmetting met ongewenste bacteriën en/of schimmels die standaard door de lucht dwarrelen. Die werking heeft het door de buitenlucht vooral buiten te houden (en daarmee besmettingsgevaar door verkeerde bacteriën en schimmels) en de CO2-overdruk die in de pot wordt opgebouwd, naar buiten af te voeren. Eénrichtingsverkeer dus, precies wat je wilt. Deze koolzuurgasontwikkeling zorgt er ook voor dat de aanvankelijk nog aanwezige zuurstof al heel snel afgevoerd wordt. Daarmee creëert u een klimaat voor de kefirbereiding die optimaal is. Dit wordt ook wel een anaerobe bereiding genoemd, ofwel "zonder zuurstof".
Dit geeft gegarandeerd een beter en vooral ook blijvend goed resultaat.

waterkefir in actie.
 
Copyright 2018. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu