Rustpauze voor waterkefir - Alles over Waterkefir

Zoek
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Rustpauze voor waterkefir

Waterkefir > Tips

U gaat met vakantie, bent een tijdje van huis, hoe dan ook; wat moet u met uw waterkefir doen?

U kunt de kefir natuurlijk meenemen, maar dat is niet altijd handig, of u heeft er geen zin in of is zelfs onmogelijk. Wat te doen? Zie in onderstaande tabel de mogelijkheden.

Kefirkorrels voor korte tijd bewaren

Regel 'n “kefirbabysitter”, iemand die het even van u over wil nemen (en die dat ook kan!). Als dat niet lukt zijn er de volgende mogelijkheden.

Tot max. 3 weken weg:

Doe de waterkefirkorrels in een overmaat van water, maar met slechts weinig suiker (of alternatief bruikbaar zoetmiddel) in een weckpot in de koelkast. De kefir doet wel z'n werk, maar op een heel zacht pitje. Maak het deksel niet vast, i.v.m. de druk die behoorlijk kan oplopen.

De drank is na terugkomst NIET geschikt voor consumptie.Het zal niet bedorven zijn, maar zal behoorlijk zuur en bitter/wrang smaken.

In alle gevallen is het zo dat de kefirkorrels geforceerd worden om in een rust- danwel slaapstand de gegeven tijd te overbruggen. Houd er rekening mee dat als u weer terugbent en weer met de waterkefir aan de slag gaat, deze op “stoom” moet komen. Dat kan gerust een aantal dagen tot ruim een week duren. Hoe langer de kefir in de koelkast heeft gestaan, hoe meer tijd er mee gemoeid is voordat het weer op volle kracht zijn werk doen.
Denk dus niet meteen dat er iets met uw kefir aan de hand is als de eerste resultaten tegenvallen.


Kefirkorrels voor langere tijd bewaren

Waarom zou u dat doen? In ieder geval vanwege één belangrijke reden. Met de kefir waar u dagelijks mee werkt, kan wat gebeuren; u spoelt per ongeluk met heet water af, u laat de weckpot uit uw handen glippen, moet ik doorgaan?
Het is dus goed om een zogenaamde “backup” te hebben, een backup wel te verstaan die u ongestoord voor langere tijd ongemoeid kunt laten en die u kunt gebruiken in geval van calamiteiten, of om aan iemand anders te kunnen geven die het nodig heeft. Hoe doet u dit?

Droog de waterkefirkorrels:
Dep de korrels met een niet pluizende schone katoenen doek droog en leg ze daarna te drogen op een niet al te lichte, warme plaats (zeker niet warmer dan 40 graden celcius), maximaal 1 week. Verspreid de korrels goed over het oppervlak, zodat het zo snel mogelijk kan drogen. De kefirkorrels zullen vervolgens verschrompelen, worden veel harder (zelfs scherp hie en daar) en worden wat geliger van kleur, met hier en daar wat bruine randjes. Dat alles is normaal.
Als u het in bezit heeft, is een droogapparaat van bv. Stockli ideal. Dat geeft snel de allerbeste resultaten.


Tot 3 maanden:
  • Doe de gedroogde kefirkorrels in een diepvrieszak/potje.
  • Noteer met watervaste stift de bewaardatum.
  • De kefir gaat in de koelkast.

Tot 1,5 jaar:
  • Doe de gedroogde kefirkorrels in een diepvrieszak/bakje.

Op beide wijzes is het mogelijk om tot maximaal 1,5 jaar kefir te bewaren, die vervolgens weer goed te activeren is; goed afspoelen en laat maar ontdooien in een verse portie water met opgeloste suiker.
Ook hier geldt weer dat het even zal duren voordat u een drinkbaar resultaat verkrijgt. Dit zal ook langer duren dan de methode hiernaast. Reken zeker op een periode van een paar weken.
Hier geldt echter wel, dat het niet 100% zeker is of de kefir even goed zijn werk zal doen als voor het drogen en invriezen. Het kan bv. zijn dat hij wel goed zijn werk doet, maar niet meer vermenigvuldigt. Dit wil nog wel eens voorkomen.
Er kleven dus wel wat risico's aan vast. Het is dus veiliger om de methode aan de linkerkant te gebruiken.

Als het niet goed gaat, is dat als volgt te herkennen:
De kefir begint na een paar dagen tot een week goed te groeien.
Vervolgens wordt in een periode van 2 weken tot een maand de groei steeds minder, totdat het stopt of zelfs achteruit gaat.
Is de groei eenmaal gestopt, dan zal het waarschijnlijk nooit meer gaan groeien en moet u met nieuwe/actieve waterkefir aan de slag.

Bij het weer activeren kan het helpen om een klein beetje baking soda of himalaya zout te gebruiken. Zeker niet te veel, omdat dat weer andere problemen kan geven.

 
Copyright 2018. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu